1 Οκτ 2012

Aναταραχή στις δομές Ψυχικής Υγείας των ΑΜΚΕ.
Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι των μονάδων Ψυχικής Υγείας των ΑΜΚΕ καλούν σε έκτακτη γενική συνέλευση σήμερα και "διαφοροποιούν την στάση τους από την εργοδοσία προτρέποντας σε κινητοποιήσεις διαρκείας". Παραθέτουμε το κάλεσμα στη γενική συνέλευση:Σωματείο Εργαζομένων σε φορείς Ψυχικά Ασθενών και Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων (Σ.Ε.Ψ.Α.Ε.Κ.Ο)
Διεύθυνση: Ζωοδ. Πηγής 113Β, τηλ. 6977177173, 6974646166, email: psi_somatio@yahoo.gr

                                          
                                             Αθήνα, 27-09-2012
Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σας καλούμε σε έκτακτη γενική συνέλευση τη Δευτέρα 1-10-2012 στις 18:00 στο ΕΚΑ (Μάρνη & 3η Σεπτεμβρίου) για να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων του χώρου μας. Δεν υπάρχει καμία πολιτική δέσμευση και μετά τις τελευταίες συναντήσεις με τον Υπουργό Υγείας, κο Λυκουρέντζο, αλλά και την υφυπουργό, κα Σκοπούλη και τον Γ.Γ, κο Καλλίρη. Δεσμεύτηκαν μόνο ότι δεν θα αυξηθεί ο τακτικός προϋπολογισμός για την Ψυχική Υγεία, για το 2012, 2013 και 2014 μέσα σε κλίμα ειρωνείας, αλαζονείας και χλευασμού ακόμη και προς τους εκπρόσωπους των απλήρωτων λειτουργών της Ψυχικής υγείας. Οι προσπάθειες που είπαν ότι κάνουν αφορούν το ΕΣΠΑ και το 2% των προμηθειών των νοσοκομείων χωρίς όμως να υπάρξει το παραμικρό χρονοδιάγραμμα και χωρίς να διευκρινιστεί το ποσό που θα διατεθεί για την ψυχική υγεία. Για τα 6εκατ. που είναι στο δρόμο προς τους φορείς κανείς δε δεσμεύεται ότι θα πάνε στους εργαζόμενους. Ακόμη κι αν δοθεί μισθός αυτός θα φτάσει μάλλον στα μέσα του Οκτώβρη και οι εργαζόμενοι θα παραμένουν για 4,5 και 6 μήνες απλήρωτοι. Ακόμη κι αν βρουν λίγα ακόμη χρήματα για μας είναι αμφίβολο πότε θα φτάσει κάτι σε εμάς.

Η απειλή για τις δουλειές μας και τις υπηρεσίες μας είναι μεγαλύτερη από ποτέ για αυτό παλεύουμε και πιο δυναμικά από ποτέ. Η επίσχεση εργασίας θα συζητηθεί διεξοδικά, μια και η απόγνωση των εργαζομένων και η δυσκολία να επιβιώσουν δεν αφήνει πια περιθώρια. Όσοι κάνουν επίσχεση δικαιούνται επίδομα από τον ΟΑΕΔ, το οποίο δεν είναι μεγάλο, αλλά σίγουρα καλύτερο από το τίποτα. Είμαστε οι τελευταίοι που θα θέλαμε να κάνουμε επίσχεση για αυτό και δεν το κάναμε μαζικά ποτέ ως τώρα. Αυτή η εποχή όμως δεν είναι όπως οι προηγούμενες, γιατί πλέον ούτε οι δικοί μας άνθρωποι μπορούν να μας βοηθήσουν με δανεικά και οι φόροι έχουν γίνει απλά τερατώδεις. Επιπλέον, κανείς δε δεσμεύεται ότι δεν θα χάσουμε τα λεφτά μας.

Την ίδια στιγμή είναι σημαντικό να στηριχτούμε στη δύναμη των εργαζομένων, των χρηστών και των οικογενειών τους. Η διαφοροποίηση από τις διοικήσεις που απολύουν, εκβιάζουν, τρομοκρατούν και που συχνά λειτουργούν με αδιαφάνεια είναι απαραίτητη.     Θέματα Ημερήσιας Διάταξης:

1.     Εκλογή Προέδρου Συνέλευσης
2.     Έγκριση Ημερήσιας Διάταξης
3.     Ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις
4. Συζήτηση και ψήφιση προτάσεων για κινητοποιήσεις διαρκείας όπως επίσχεση που ήδη έχει δρομολογηθεί από κάποιους χώρους.  
                                                                            
 
   Το Δ.Σ. του ΣΕΨΑΕΚΟ


Επίσης..... 

Το παρακάτω εξώδικο απέστειλε στα αρμόδια υπουργεία το δίκτυο ΑΜΚΕ "ΑΡΓΩ" , που απηχεί τις θέσεις των εργοδοτών

Το παραθέτουμε και αυτό για πληρέστερη  ενημέρωση...ΕΞΩΔΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ *
ΠΡΟΣ
Τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης  A. Λυκουρέντζο                   
Τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα
Την Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Φ. Σκοπούλη

Κοινοποίηση.
Γενικό Γραμματέα Υγείας
Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής
Γενική Διεύθυνση Υπηρεσιών Υγείας
Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας
Εισαγγελέα Αρείου Πάγου
Επίτροπο Κοινωνικών Υποθέσεων (Βρυξέλλες)
Γραφείο Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Συνήγορο του Πολίτη

Είμαστε Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες και Σωματεία - νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, μέλη του Δικτύου Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ» που εκπροσωπoύμαστε νομίμως δια της Πληρεξούσιας Δικηγόρου Αθηνών κας Μαρίας Μητροσύλη. Σκοπός μας είναι η παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε ασθενείς ενηλίκους και ανηλίκους με σοβαρές ψυχικές διαταραχές και ψυχικές αναπηρίες.

Ταυτόχρονα σκοπός μας είναι η απρόσκοπτη λειτουργία των Μονάδων Ψυχικής Υγείας (ΜΨΥ) του ν. 2716/99 στις οποίες ανατέθηκε από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπως άλλωστε και σε επιλεγμένες ΜΨΥ του Δημοσίου, να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης χάριν του δημοσίου συμφέροντος και προς όφελος των ψυχικά ασθενών μας και των οικογενειών τους. Λειτουργούμε δε πάντοτε σύμφωνα με τις ισχύουσες κοινοτικές και εθνικές διατάξεις και τους καταστατικούς μας στόχους και με γνώμονα αφενός το σεβασμό και την προστασία των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών, αφετέρου τους κανόνες της χρηστής διαχείρισης. Καταρχήν ενεργούμε μέσω της υλοποίησης προγραμμάτων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης ως εντολοδόχοι φορείς του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο πλαίσιο του Κανονισμού 815/84 και του Κοινοτικού Προγράμματος «ΨΥΧΑΡΓΩΣ» για την αποσυμφόρηση των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων (Λέρου 1990, Δρομοκαϊτείου 2000 κ.α), την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, την αποασυλοποίηση και επανένταξη των ψυχικά ασθενών που αποτελούν και την κυρίαρχη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και στη συνέχεια μέσω της κατόπιν νομοθετικής ρύθμισης σε τακτική βάση οικονομικής ενίσχυσης, που εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία των ΜΨΥ του ν. 2716/99, από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και από τις εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης (καταβολή νοσηλίων από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και ταμεία και απόδοση του 2% επί των προμηθειών των δημοσίων νοσοκομείων-ΝΠΔΔ).

Πιο συγκεκριμένα και αναλυτικότερα, η ίδρυση και λειτουργία των Μονάδων (Οικοτροφεία, Ξενώνες, Προστατευμένα Διαμερίσματα, Κέντρα Ημέρας και Κινητές Μονάδες) των Ν. 2716/99 και 2071/92 πραγματοποιήθηκε συνεπώς σύννομα, μετά από σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις (για κάθε μονάδα έχουν εκδοθεί Έγκριση Σκοπιμότητας και Άδεια Ίδρυσης, καθώς και για τις περισσότερες και Άδεια Λειτουργίας) και με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι παραπάνω Μονάδες βρίσκονται υπό την εποπτεία και έλεγχο, πιστοποίηση και αξιολόγηση του Υπουργείου Σας και αρμόδιων οργάνων που φέρουν εις ακέραιο αυτήν την ευθύνη.

Για την εκπλήρωση των στόχων τους, οι Μονάδες μας στελεχώθηκαν με υψηλού επιπέδου προσωπικό από άποψη τεχνογνωσίας, εμπειρίας και κατάρτισης, βάσει του προβλεπόμενου αριθμού και ειδικοτήτων που καθόριζαν τα κανονιστικά πλαίσια σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων, και παρέχουν υπηρεσίες σε:

- ψυχικά ασθενείς, με πολύ σοβαρές παθολογίες, ιδρυματικό ιστορικό και συχνά χωρίς στενή οικογένεια, εκ των οποίων πολλοί προήλθαν από τα ψυχιατρεία
- παιδιά και εφήβους με προβλήματα ψυχικής υγείας καθώς και τις οικογένειές τους
- παιδιά, εφήβους και ενήλικες με διαταραχές αυτιστικού φάσματος
- ηλικιωμένους με προβλήματα άνοιας

Με την ολοκλήρωση της χρηματοδότησής μας από τα νόμιμα εγκεκριμένα ευρωπαϊκά κονδύλια, προβλέπεται στο Ν. 2716/99 (άρθρο 13) και σε μεταγενέστερες κανονιστικές πράξεις (ΥΑ Υ5α,β/ΓΠ.οικ. 39321/2010), η δέσμευση–υποχρέωση του Ελληνικού κράτους, τόσο προς τους πολίτες ψυχικά ασθενείς και τις οικογένειές τους όσο και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, σχετικά με την σε απολύτως λογικά πλαίσια αναγκαία και σε τακτική βάση οικονομική ενίσχυση, που θα εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία των Μονάδων μας από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και από τις εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, δεδομένου ότι οι Μονάδες του Καν. 815/84 και του προγράμματος «Ψυχαργώς» Α και Β αποτελούν πλέον δίκτυο ΜΨΥ που παρέχει υπηρεσίες και καλύπτει πάγιες και απαραίτητες ανάγκες δημόσιας υγείας. Εντάσσονται δε στους Τομείς Ψυχικής Υγείας. Άλλωστε ο Ν. 2716/99, ο οποίος έχει λάβει τα εύσημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους Διεθνείς Οργανισμούς καθιερώνει ένα σύστημα υπηρεσιών ψυχικής υγείας υπό άμεσο κρατικό έλεγχο και εποπτεία, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι ΜΨΥ των ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που αποβλέπουν στον ίδιο δημόσιο σκοπό: την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. Για περαιτέρω ενημέρωσή σας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία στα Οικοτροφεία, Ξενώνες και Προστατευμένα Διαμερίσματα διαβιούν πλέον περί τα 1.540 άτομα, ενώ από τις υπόλοιπες μονάδες εξυπηρετούνται περίπου 35.000 ψυχικά ασθενείς. Σ’ αυτές συνολικά παρέχουν εξαρτημένη εργασία περί τα 2.950 άτομα.

Επιπροσθέτως, η ανωτέρω δέσμευση–υποχρέωση του κράτους για οικονομική ενίσχυση σε τακτική βάση που θα εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία των μονάδων μας από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και από τις εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης απορρέει επιπλέον και από το Σύμφωνο «Spidla» (2009) που υπεγράφη μεταξύ του Επιτρόπου Κοινωνικών Υποθέσεων Spidla και του τότε Υπουργού Υγείας, για ανάληψη των ευθυνών και δεσμεύσεων της Χώρας μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτό το πνεύμα συμφωνήθηκε και το Πρόγραμμα «ΨΥΧΑΡΓΩΣ» Γ (Υ5β/Γ.Π.οικ 46769 της 3/5/2012).

Παρά ταύτα, η εφαρμογή της νομιμότητας καθώς και η ανωτέρω δέσμευση–υποχρέωση του κράτους ως προς την αναγκαία σε τακτική βάση οικονομική επιχορήγηση τόσο από τον Τακτικό Προϋπολογισμό, όσο και από τις εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης έχει παραβιασθεί έκτοτε επανειλημμένα και κατάφωρα από τους προκατόχους σας. Σήμερα χωρίς υπαιτιότητά μας και με δική Σας ευθύνη, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, έχουμε φτάσει σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο και δυσλειτουργία με την τέτοιου μεγέθους μείωση της χρηματοδότησης και τις καθυστερήσεις στην οικονομική επιχορήγηση με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η εξόφληση της μισθοδοσίας, των χρεών προς το ΙΚΑ και των άλλων λειτουργικών δαπανών. Συνεπώς, το όλο εγχείρημα και έργο μας χωρίς δική μας ευθύνη καταρρέει πλέον και ακυρώνεται στην πράξη με δική Σας ευθύνη, ως προς τους κύριους προαναφερθέντες στόχους του, σε μια δυσμενή ιστορική συγκυρία που η Χώρα μας και οι πολίτες της το έχουν ανάγκη, καθώς προσφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη και αποτελέσματα (ψυχιατρική φροντίδα στην κοινότητα σε σοβαρά πάσχοντες, χρόνιους ψυχικά ασθενείς και απασχόληση σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας). Επίσης ας μη ξεχνάμε ότι η ψυχιατρική μεταρρύθμιση με έμφαση στην κοινοτική ψυχιατρική αποτελεί κατεξοχήν διαρθρωτική αλλαγή και είναι άλλωστε η πολιτική που ακολουθείται στα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρόλο που αναγνωρίζουμε την ιδιαίτερα δυσμενή οικονομική συγκυρία για τη Χώρα μας και τις αναγκαίες δημοσιονομικές προσαρμογές, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι ο χώρος της ψυχικής υγείας έχει υποστεί από το 2007 συνεχείς περικοπές και αδικαιολόγητη συρρίκνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών που έχουν υποβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες στα κατώτερα ανεκτά επίπεδα και υποχρεώσει όλες τις ΜΨΥ να λειτουργούν οριακά. Στο πλαίσιο αυτό και της οριακής λειτουργίας των Μονάδων μας, έχουμε την υποχρέωση να διαφυλάξουμε πρωτίστως όχι μόνο την αναγκαία ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ψυχικά πάσχοντες και την επιστημονική δεοντολογία μας, αλλά να σας ενημερώσουμε ότι αυτή η υποβάθμιση και υποχρηματοδότηση των παρεχόμενων υπηρεσιών θέτει σε κίνδυνο πλέον την ψυχική υγεία, την υγεία και τη ζωή των ψυχικά πασχόντων, καθώς και των παιδιών και εφήβων που εξυπηρετούμε.

Ειδικότερα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στη χρηματοδότησή μας λόγω της μείωσης κατά 50% περίπου της πίστωσης από τον Τακτικό Προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα για το τρέχον οικονομικό έτος (2012), η εγγεγραμμένη πίστωση, όπως Σας είναι γνωστό, δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες των Φορέων, εφόσον το ποσό που απαιτείται για την ομαλή λειτουργία των Μονάδων, σύμφωνα με τους εγκεκριμένους προϋπολογισμούς τους ανέρχεται στο ποσό των 90.000.000€ περίπου. Ενώ η εγκεκριμένη πίστωση (ΚΑΕ2544) ανέρχεται στο ποσό των 40.000.000€, συν την παρακράτηση του ποσού των 4.500.000€, από το 2%. Επιπλέον την ίδια στιγμή παραμένουν ανεξόφλητες οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ για τα νοσήλια, καθώς και οι οφειλές του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το προηγούμενο οικονομικό έτος (2011) οι οποίες ξεπερνούν τα 8.000.000€, αφού ο τότε Υπουργός Υγείας μείωσε αναιτιολόγητα την αρχική εγγεγραμμένη πίστωση των 82.000.000€ σε μόλις 74.000.000€, μολονότι οι εγκεκριμένοι προϋπολογισμοί ανέρχονταν σε 90.000.000€, με αποτέλεσμα οι Μονάδες να έχουν από το προηγούμενο έτος τεράστιο έλλειμμα και τις προαναφερόμενες οφειλές προς όλους τους εργαζόμενους, το ΙΚΑ, τους προμηθευτές, τους ιδιοκτήτες των κτιρίων κ.λπ.

Επειδή από τις ως άνω αποφάσεις Σας αυτές οι τεράστιες περικοπές θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη λειτουργία των ΜΨΥ λόγω των υπέρογκων χρεών που δημιουργούνται έναντι ιδιωτικών και δημόσιων νομικών προσώπων, καθώς και φυσικών προσώπων, δυσφημώντας στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς την αξιοπιστία και εμπιστοσύνη προς εμάς και τη Χώρα μας και εκθέτουν την Ελλάδα στον κίνδυνο διακοπής της χρηματοδότησης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου μέσω του ΕΣΠΑ, βάσει των προβλέψεων του Συμφώνου «Spidla» (μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) και του Προγράμματος «ΨΥΧΑΡΓΩΣ» Γ (Υ5β/Γ.Π.οικ 46769 της 3/5/2012), καθώς και στον κίνδυνο επιστροφής κονδυλίων για αναξιοπιστία και αναποτελεσματικότητα του Ελληνικού κράτους.

Επειδή από την ως άνω στάση Σας οδηγείται σε καταστροφή και διάλυση το δύσκολο έργο μας με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η υγεία λόγω έλλειψης φαρμάκων και η ζωή των ασθενών μας λόγω υποσιτισμού και να κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο οι ψυχικά ασθενείς, που ορισμένοι εξ αυτών μάλιστα έχουν βγει σχετικά πρόσφατα από ψυχιατρεία (άσυλα) που έχουν ήδη κλείσει (Πέτρα Ολύμπου, Χανίων, Κέρκυρας, Τρίπολης και Νταού Πεντέλης) και δεν έχουν καν που να πάνε.

Επειδή από τις ως άνω αποφάσεις Σας ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές της Χώρας, όπως ενδεικτικά αναφέρουμε, οι Κυκλάδες, η Θράκη, η Φωκίδα, η Κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία, η Χίος και άλλες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ψυχιατρική παρακολούθηση και περίθαλψη, αφού αρκετές Μονάδες μας πρωτοβάθμιας περίθαλψης (Κινητές μονάδες, Κέντρα Ημέρας) αδυνατούν να καλύψουν τις δαπάνες λειτουργίες τους.

Επειδή από την ως άνω συμπεριφορά Σας πολλοί εργαζόμενοι μας υπήρξαν για πολλούς μήνες απλήρωτοι, αλλά και τώρα δεν έχουν πληρωθεί για ένα εξάμηνο και κυρίως δεν δεσμεύεστε για την πληρωμή τους το επόμενο διάστημα λόγω της αυθαίρετης και εξωπραγματικής μείωσης, κατά το ήμισυ περίπου, των πιστώσεων στον Τακτικό Κρατικό Προϋπολογισμό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ευαίσθητο αυτό τομέα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται επαγγελματική εξουθένωση, ανασφάλεια, ένταση και διεκδικητική στάση στο χώρο των Μονάδων, με αρνητικά αποτελέσματα και επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των ασθενών μας.

Επειδή από την ως άνω συμπεριφορά Σας μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των Φορέων μας, αναγνωρισμένου κύρους επαγγελματίες ψυχικής υγείας που μας εκπροσωπούν, σύρονται, χωρίς δική τους ευθύνη, ως κατηγορούμενοι στα Δικαστήρια για καθυστερήσεις στην πληρωμή των μισθών των εργαζομένων και καθυστερήσεις των εισφορών στο ΙΚΑ, με αποτέλεσμα πέραν της ταλαιπωρίας τους να βλάπτεται αναίτια η τιμή και η υπόληψή τους, με κίνδυνο τελικά να αποσύρουν την απολύτως αναγκαία ενεργό συμβολή τους από την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, την αποασυλοποίηση και κοινωνική επανένταξη.

Επειδή παρά τις επανειλημμένες ενημερώσεις και οχλήσεις μας στο Υπουργείο Σας τόσο έγγραφες όσο και με προφορικές παραστάσεις, σχετικά με το σοβαρότατο αυτό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και που έχει άμεσες συνέπειες σε ένα από τους πιο ευαίσθητους τομείς της υγείας και εκθέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία και τη ζωή πολλών ψυχικά πασχόντων, το μόνο που εισπράξαμε από το Υπουργείο Σας ήταν η αδιαφορία και η απαξίωση. Ενώ εποικοδομητική λειτουργία, θετικό άθροισμα και προστασία του δημοσίου συμφέροντος θα ήταν η από κοινού διαβούλευση για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης για τις ΜΨΥ.

Επειδή με την επίμονη, αδικαιολόγητη και μη νόμιμη στάση Σας, αρνείστε να χορηγήσετε τα νόμιμα προβλεπόμενα κονδύλια που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία μας, η οποία είναι άμεσα συνδεμένη με την ψυχική υγεία πολλών πολιτών, παιδιών και εφήβων της Χώρας μας, που σε αυτές τις δύσκολες για όλους μας ιστορικές συνθήκες αυτή εμφανίζει μεγάλη αύξηση ψυχιατρικών προβλημάτων (καταθλίψεων και αυτοκτονιών).

Επειδή παραβιάζεται κατά αυτόν τον τρόπο παράφορα η κοινοτική νομοθεσία, καθώς παραβιάζονται ο Ευρωπαϊκός Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και σειρά άρθρων της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα έχει επικυρώσει με νόμο σχετικά με τις απαραίτητες νομοθετικές και θεσμικές ενέργειες που πρέπει να κάνουν τα κράτη μέρη για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, όπως η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, το επίπεδο διαβίωσης, η διαβίωση στην κοινότητα και η πρόσβαση σε υπηρεσίες αποκατάστασης (Άρθρα 4, 7, 25, 26, 28 κ.α), αλλά και διατάξεις άλλων δεσμευτικών Συμβάσεων, όπως η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), που μπορούν να οδηγήσουν σε καταδίκες της Ελλάδας στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να εκθέσουν ταυτόχρονα τη Χώρα μας προς τους Διεθνείς Οργανισμούς και την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρουσιάζοντας μία εικόνα οπισθοδρόμησης σε μεσαιωνικές εποχές, αν ξανανοίξουν τυχόν τμήματα ή τα ψυχιατρεία, όπως ο στιγματισμός της την περίοδο 1988-89, λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν στο Κ.Θ. Λέρου.

Επειδή η ως άνω άρνησή Σας, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους και επειδή προ της παρούσας εξωδίκου μας πρόσκλησής, εξαντλήσαμε κάθε όριο διαλόγου προς αποφυγή περαιτέρω συνεπειών.

Επειδή πεισθήκαμε ότι δυστυχώς πλέον δεν υπάρχει άλλη οδός.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
Διαμαρτυρόμενοι έντονα για τα όσα αναφέρουμε ανωτέρω
ΣΑΣ προσκαλούμε όπως προχωρήσετε στις ακόλουθες ενέργειες έως τις 10 Οκτωβρίου

Να μεριμνήσετε για τη νόμιμη αύξηση σε 90.000.000€ της με Φ.15/210-ΚΑΕ 2544 «Επιχορήγηση σε λοιπά νοσηλευτικά και υγειονομικά ιδρύματα» πίστωσης του Προϋπολογισμού εξόδων του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του τρέχοντος οικονομικού έτους, ώστε να είναι εφικτή η κάλυψη των δαπανών του 2012 και του ελλείμματος του 2011, από άλλες πιστώσεις του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Να μεριμνήσετε για την άμεση καταβολή των νοσηλίων από τον ΕΟΠΥΥ προς τις Μονάδες μας, καθώς και για την άμεση καταβολή των παρακρατηθέντων ποσών του 2% επί των προμηθειών των Νοσοκομείων.

Να δεσμευτείτε άμεσα για εξόφληση των προαναφερόμενων οφειλών προς όλους τους εργαζόμενους, το ΙΚΑ, τους εξωτερικούς συνεργάτες, τους προμηθευτές και τους ιδιοκτήτες των κτιρίων.

Να δεσμευτείτε εγγράφως για τη συνέχιση λειτουργίας των Μονάδων μας για το 2013 με την αναγκαία σε τακτική βάση οικονομική επιχορήγηση τόσο από τον Τακτικό Προϋπολογισμό, όσο και από τις εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.

Να δεσμευτείτε και προωθήσετε την υπογραφή Συμβάσεων πενταετούς διάρκειας με τους Φορείς μας για τη λειτουργία των Μονάδων Ψυχικής Υγείας με αμοιβαίες δεσμεύσεις και με την αναγκαία σε τακτική βάση οικονομική επιχορήγηση τόσο από τον Τακτικό Προϋπολογισμό, όσο και από τις εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, σεβόμενοι τα κριτήρια ποιότητας, αξιολόγησης και ελέγχου, καθώς και τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών, ως ανθρώπων και πολιτών της Χώρας μας.

Να μεριμνήσετε και δεσμευτείτε για την εφαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας και του Συμφώνου «Spidla» (μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης)

Διαφορετικά σας δηλώνουμε ότι θα απευθυνθούμε στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάθε Διεθνή ή Εθνικό Οργανισμό ή Αρχή και ότι λόγω αδυναμίας πλέον των Φορέων μας να εξασφαλίσουν την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας των Μονάδων Ψυχικής Υγείας θα ζητήσουμε την εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης 1962/2000 για έναρξη των διαδικασιών ανάληψης της ευθύνης από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ότι επιφυλασσόμαστε κάθε νόμιμου δικαιώματός μας ενώπιον των αρμοδίων Δικαστηρίων προς εξασφάλιση και αποκατάσταση των αξιώσεών μας από κάθε ζημία θετική ή αποθετική που έχουμε υποστεί μέχρι σήμερα και θα υποστούμε στο μέλλον, καθώς και προς εξασφάλιση της προστασίας της ζωής, της υγείας και της αξιοπρέπειας των εξυπηρετούμενων μας ψυχικά πασχόντων και παράλληλα τη διαφύλαξη των ατομικών και κοινωνικών τους δικαιωμάτων.

Με τη ρητή επιφύλαξη άσκησης κάθε νόμιμου δικαιώματός μας, αρμόδιος Δικαστικός Επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει νομίμως την παρούσα προς αυτόν στον οποίο απευθύνεται προς γνώση του και για να επέλθουν οι νόμιμες συνέπειες, αντιγράφοντας το κείμενο της παρούσας στην οικεία έκθεση επίδοσης.

Αθήνα, 28/9/2012

Η Πληρεξούσια Δικηγόρος


* Την εξώδικη διαμαρτυρία υπογράφουν οι φορείς (με αρχικά ή διακριτικό τίτλο): ΑΛΘΑΙΑ, ΑΝΟΔΟΣ, ΔΕΥΨΥ, Δίοδος, ΕΔΡΑ, ΠΟΡΕΙΑ, Κέντρο «Κωστής Μπάλλας», Ελληνική Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών Αθηνών και Θεσσαλονίκης, ΕΚΨΨΥ, ΕΨΥΚΑ, ΕΨΑΜΥ, ΕΠΑΨΥ, ΕΠΙΨΥ, ΕΠΡΟΨΥ, ΕΨΥΜΕ, ΕΨΥΠΕΑ, ΙΡΙΣ, ΗΠΙΟΝΗ, ΘΕΨΥΠΑ, ΚΜΟΠ, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, Κλίμαξ, Μετάβαση, Ξένιος Ζευς, ΜΕΤΑΒΑΣΙΣ, ΠΕΨΑΕΕ, ΑΛΜΑ, ΠΥΞΙΔΑ, Σύλλογος Γονέων και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων Ν. Λάρισας, ΣΥΝΘΕΣΗ, ΣΥΝ-ΕΙΡΜΟΣ, Σύλλογος Αυτιστικών Άγιος Νικόλαος, «Η Ασπίδα του Δαυίδ», ΨΥΧΑΣΠΙΣ, ΝΕΣΤΩΡ, TACT HELLAS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου