27 Ιαν 2013

Ενημέρωση από Δ.Σ. του Σωματείου ΔρομοκαιτείουΣυνεχίζουμε την ενημέρωση από τα Δ.Σ. του Σωματείου  με το δεύτερο συμβούλιο του 2013 που έγινε την Πέμπτη, 24 Iανουαρίου,  το πρωί . Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, αποσαφηνίζουμε  ότι οι ενημερώσεις μας δεν αποτελούν επίσημα πρακτικά και απηχούν τον τρόπο με τον οποίο εμείς κατανοούμε και αντιλαμβανόμαστε τα τεκταινόμενα καθώς και τις θέσεις μας.


1.    Προσπάθεια συντονισμού και κοινών κινητοποιήσεων των σωματείων και των εργαζομένων των 2 ψυχιατρικών νοσοκομείων με κάλεσμα προς Φορείς , Δήμους κλπ. 


Καταδείχθηκε η ανάγκη για κοινή δράση.
 Τα μέλη του Δ.Σ. θα έχουν την Δευτέρα το πρωί συνάντηση με το Σωματείο του Δαφνιού, η πλειοψηφία των μελών του οποίου, σε γενικές γραμμές, δεν είναι θετικά κείμενη σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες . Ωστόσο, υπάρχει, πάντα, περιθώριο συνεργασίας και εμείς ως σωματείο θα την επιδιώξουμε όσο μπορούμε, ζητώντας συνεργασία για κοινή επίσκεψη στην Υφυπουργό, αρμόδια για την Ψυχική Υγεία, Φ.Σκοπούλη  και πιθανόν για κοινές κινητοποιήσεις  αμέσως μετά την απεργία της 31ης Ιανουαρίου. Κατά την συζήτηση υπήρξε συμφωνία στο θέμα της αναγκαιότητας συνεργασίας των 2 σωματείων σε γενικές γραμμές. Εκφράστηκαν όμως και διαφορετικές θέσεις σε σχέση με τα περιεχόμενα των κινητοποιήσεων, τα πιθανά καλέσματα προς την Κοινότητα, καθώς και για την δυνατότητα συντονισμού και με άλλα Νοσοκομεία.

Το Αντίθετο Ρεύμα  αναγνωρίζει  την αναγκαιότητα συμμαχιών τόσο με άλλα σωματεία όσο και με δυνάμεις της Κοινωνίας που αγωνίζονται κατά των μέτρων της κυβέρνησης, ωστόσο,  θεωρούμε ότι η πλειοψηφία του Σωματείου δεν εξαντλεί τις δυνατότητες αυτές και βάζει διαρκώς φραγμούς στο «άνοιγμα» των συμμαχιών είτε φανερά είτε «σιωπηρά». Αυτές οι αγκυλώσεις προέρχονται κατά καιρούς από διαφορετικές παρατάξεις. Συγκεκριμένα θεωρούμε ότι πρέπει συμμετέχουμε σε τοπικές πρωτοβουλίες συντονισμού «από τα κάτω» των πρωτοβάθμιων σωματείων που, τυχόν, παίρνονται από άλλα νοσοκομεία ή /και να αναλάβουμε και εμείς τέτοιες πρωτοβουλίες. Οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες και οι ανταγωνισμοί μεταξύ Δ.Σ. Σωματείων, που συχνά αναδύονται σε τέτοιες περιστάσεις, ανάλογα με το ποιες παρατάξεις ελέγχουν την πλειοψηφία, θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά επιζήμιες για το συνδικαλιστικό κίνημα στα Νοσοκομεία  που, ούτως ή άλλως, είναι κατώτερο των περιστάσεων.    Ακόμη, σε σχέση με το άνοιγμα προς τους Φορείς και την κοινότητες  των γύρω Δήμων, διαφωνούμε με τις θέσεις της πλειοψηφίας που δίνει βαρύτητα μόνο στις Δημοτικές Αρχές και τους επίσημους φορείς και αγνοεί «επιδεικτικά» τις ανεπίσημες συλλογικότητες, τις Λαϊκές Συνελεύσεις τους Αυτοοργανωμένους Κοινωνικούς χώρους κλπ. Χώροι και συλλογικότητες που είναι στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων στις γύρω κοινότητες.


2.   Η  αξιολόγηση του προσωπικού.

Καθώς επίκειται το Νέο Νομοσχέδιο για τις αξιολογήσεις του προσωπικού , από ό,τι φαίνεται, θα επιχειρηθεί να εφαρμοστούν και να χρησιμοποιηθούν (κατά βούληση) διάφοροι παράλληλοι τρόποι αξιολόγησης, τόσο κεντρικά από το Υπουργείο  όσο και τοπικά, διαμέσου των Υπηρεσιακών συμβουλίων.

Θέση μας είναι ότι κανένας εκλεγμένος υπάλληλος στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο δεν πρέπει να εμπλακεί σε οποιοδήποτε «Δούρειο  Ίππο  Αξιολόγησης» ακόμη και αν μπει από κάποιους το επιχείρημα της βαθμολογικής εξέλιξης . Είναι γνωστό ότι το Υπηρεσιακό Συμβούλιο, μετά το Νόμο  4023/2011 , θα βρεθεί στη «δυσάρεστη» θέση να πρέπει να διαλέξει, να επιτρέψει και να επικυρώσει την βαθμολογική εξέλιξη μόνο μερικών και όχι όλων των υπαλλήλων. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό υπαλλήλων δεν θα εξελιχθεί βαθμολογικά και κάτι τέτοιο δεν θα γίνει για σοβαρούς λόγους (όπως ίσχυε πριν) αλλά θα γίνει «υποχρεωτικά», καθώς, ο ίδιος ο Νόμος αποκλείει ένα μεγάλο ποσοστό από αυτό το δικαίωμα (ποσοστά 90,80,70 και 30% ανάλογα τον βαθμό). Ακολούθως, οι υπάλληλοι που θα αποκλειστούν είναι βέβαιο ότι θα στιγματιστούν, σταδιακά, από το σύστημα αξιολόγησης  και στην καλύτερη περίπτωση δεν θα πάρουν αύξηση . Στη χειρότερη περίπτωση , για την επικράτηση της οποίας  η περίοδος που διανύουμε δυστυχώς ευνοεί, ο κάθε υπάλληλος που δεν θα προάγεται (και θα είναι πολλοί) θα στιγματίζεται για « στοχευμένες απολύσεις» , καθώς, όλα τα, δήθεν, επιχειρήματα της μη εξέλιξης του θα περνούν στον φάκελο του και είναι βέβαιο ότι θα επιχειρηθεί να παρουσιαστούν ως αντικειμενική αξιολόγηση που επικυρώθηκε και από εκλεγμένους εκπροσώπους των εργαζομένων (βλ .Υπηρεσιακά Συμβούλια).   Είναι  φανερό  ότι  κατασκευάζεται, από πολλές πλευρές, ένα σύστημα αξιολόγησης ,περίπου,  σαν αυτό που οδηγεί στην εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, που θα λέει ,π.χ. ,4000 θέσεις για 5000 εργαζόμενους Oι θέσεις εργασίας σίγουρα θα  είναι λιγότερες  . Έτσι θα οδηγηθούν σε απόλυση ή διαθεσιμότητα κλπ. όλοι όσοι δεν καταφέρουν να εξελιχθούν βαθμολογικά ή/και να «ανελιχθούν» να πάρουν ,δηλαδή, «καλό έλεγχο προόδου».  Επιπρόσθετα,όλοι, όσοι δεν πάνε και πολύ καλά στις γραπτές εξετάσεις ή στις μοριοδοτήσεις , θα παίρνουν «φύλλο πορείας» είτε για αναγκαστική μετάταξη ή για το σπίτι τους…. .  Ένα σύστημα που θα αποκλείει και θα οδηγεί στην έξοδο όλο και περισσότερους εργαζόμενους που δεν θα φταίνε σε τίποτα, παρά μόνο, ίσως, στο ότι δεν πήραν, εγκαίρως, την μοίρα τους στα χέρια τους και δεν αγωνίστηκαν με όλες τους τις δυνάμεις και αρκέστηκαν στην ανάθεση επίλυσης του προβλήματος τους σε άλλους.

Πάγια θέση μας, ήδη από τις εκλογές του Υπηρεσιακού, για το ρόλο των συνδικαλιστών σε αυτές τις κατάπτυστες ( με τον τρόπο και τα περιεχόμενα με τα οποία προωθούνται από την Κυβέρνηση) διαδικασίες δεν μπορεί παρά να είναι η πλήρης αποκάλυψη της παγίδας, την οποία έχουν στήσει στους εργαζόμενους και ο αγώνας  ανατροπής τους ΚΑΙ μέσα από τα θεσμικά όργανα , εκτός από   πιο σοβαρές κινητοποιήσεις που είναι αναγκαίο να καλεσθούν και να οργανωθούν  . Οι συνδικαλιστές και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι οφείλουν  να  πρωτοστατήσουν σε αυτές τις πρωτοβουλίες χωρίς να σκύψουν το κεφάλι  ή/και να «αδράξουν την ευκαιρία» να διαχειριστούν αυτή την αθλιότητα «μοιράζοντας»  εκδουλεύσεις  .  

Προς το παρόν, οι θέσεις των παρατάξεων  και οι δημόσια δηλωμένες δεσμεύσεις είναι ότι δεν θα συμμετέχει κανείς συνδικαλιστής σε τέτοιου τύπου διαδικασίες. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. , διευκρίνισε… « εκτός αν υπάρξει ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Σωματείου» . Εμείς λέμε γιατί όχι «ομόφωνη απόφαση της Γ.Σ. των εργαζομένων»;   Για να αναλάβουμε ΟΛΟΙ τις ευθύνες μας, για να παλέψουμε ΟΛΟΙ μαζί….

Γιατί το «μακελειό» που θα ακολουθήσει μετά από αυτές τις διαδικασίες κανείς δεν το γνωρίζει, ακόμη, σε βάθος και έκταση….
3.    Η απεργιακή κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ την Πέμπτη  στις 31/1 καθώς και  πτυχές της οργάνωσης  των απεργιών και των κινητοποιήσεων, από δω και  πέρα, ώστε να διευκολύνεται η συμμετοχή  περισσότερων εργαζόμενων.

Αποφασίστηκε Επαναληπτική Γενική Συνέλευση για την Τετάρτη  30/1/2013.

Πρέπει να είμαστε στη Συνέλευση για να συζητήσουμε όλα αυτά…


4.     Οι νέοι οργανισμοί…

Προς το παρόν το Υπουργείο Υγείας τηρεί «σιγή ιχθύος» σε σχέση με το θέμα ενώ έχουν, ήδη, δημοσιευθεί πάνω από 100 οργανισμοί. Το Σωματείο του Δαφνιού  είχε μια συνάντηση στην Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας χωρίς ενθαρρυντικά νέα.

Πρακτικά,  δεν τους είπαν τίποτα εκτός από το ότι «στο μέλλον θα χρειαστεί να συνεργαστούν τα δύο νοσοκομεία»  (Δαφνί-Δρομοκαϊτειο). (Δείτε και τη σχετική ενημέρωση από Δαφνιότες συναδέλφους που έχουμε ήδη αναρτήσει.)

Παράλληλα, υπάρχει έντονη κινητικότητα και πιέσεις, από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας , προκειμένου να αποσαφηνιστούν  οι όροι με τους οποίους θα απαντηθούν οι ανάγκες των χρόνιων και «νέο-χρόνιων» ασθενών.

Το Δρομοκαϊτειο, παραδοσιακά, απέφευγε να μετασχηματίσει   τα χρόνια τμήματα Βελέντζειο και Βελισσάριο σε δημόσιες στεγαστικές δομές μικρής δυναμικότητας (ξενώνες, οικοτροφεία κλπ) και απένταξε προγράμματα τα οποία θα μπορούσε να υλοποιήσει (και με προσλήψεις) θεωρώντας ότι έτσι προστατεύει τον αριθμό κλινών (εντός νοσοκομείου- Ασύλου). Ταυτόχρονα, δαπανήθηκαν πολύ μεγάλα ποσά για την ελλιπή ανακαίνιση αυτών των κτιρίων (Βελέντζειο-Βελισσάριο), που ούτως ή άλλως είναι  παμπάλαια και προβληματικά. Αυτή η στρατηγική  την οποία ακολουθούν ,ακόμη και τώρα, τόσο η παράταξη της  πλειοψηφίας όσο και του ΠΑΜΕ, έχει οδηγήσει, έως τώρα, στην απώλεια μέσω ιδιωτικοποίησης (ΑΜΚΕ) τουλάχιστον 200 θέσεων-κλινών αποκατάστασης.
 Στην παρούσα φάση γίνεται μία τελευταία προσπάθεια ( καθώς διαφαίνεται η απώλεια, με αυτήν την τακτική και άλλων κλινών-θέσεων προς Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες) να ενταχθούν και να υλοποιηθούν, μέσω ΕΣΠΑ, 2 τουλάχιστον νέα προγράμματα .  Ένα κέντρο Ψυχικής Υγείας στο Κερατσίνι ,το οποίο προχωρά και ένα οικοτροφείο ή ξενώνας σε κτήριο ιδιοκτησίας  του Δρομοκαϊτείου,( στην οδο Ερμού), το οποίο θα ανακαινισθεί με κονδύλια από το ΕΣΠΑ, εάν προχωρήσει. (Δείτε το Θέμα 20 στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δρομοκαϊτείου) Αν όλα αυτά υλοποιηθούν υπάρχει η πιθανότητα να μην χαθούν δημόσιες θέσεις-κλίνες. Αλλιώς, είναι, σχεδόν, βέβαιο ότι με τις οικονομικές και στρατηγικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το Υπουργείο έναντι της Ε.Ε.   (μνημόνιο Σπίντλα κλπ) όχι μόνο θα χαθούν αυτές οι  θέσεις-κλίνες αποκατάστασης  αλλά θα χαθούν και οι θέσεις εργασίας που συνδέονται με αυτές τις δομές. Γιατί θα θεωρηθεί ότι οι ,μέχρι τώρα,  χρηματοδοτήσεις και προσλήψεις, μέσω Ψυχαργώς  ,  δεν αξιοποιήθηκαν ορθά, όπως προβλέπονταν από τις σχετικές συμφωνίες.  Οι συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης  και της διγλωσσίας των παραγόντων καθώς και πολλών συνδικαλιστών που μέχρι τώρα, σχεδιάζουν και αποφασίζουν σε σχέση με το ζήτημα,συνιστούν, όχι μόνο, αποφυγή του προβλήματος αλλά θα είναι ολέθριες   για το μέλλον των ασθενών και των εργαζόμενων.

Η παρούσα φάση που διανύουμε κάνει ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση και συσκοτίζει τα κίνητρα και τις προθέσεις όλων.
Για τις θέσεις μας αυτές , αντί για σοβαρά επιχειρήματα, ως απάντηση, έχουμε δεχτεί πολύ σκληρές και άδικες προσωπικές επιθέσεις, δογματική έως κακόβουλη κριτική, από πολλές διαφορετικές πλευρές, έως και πειθαρχικές διώξεις από το ίδιο το Δ.Σ. του Δρομοκαϊτείου.

Το πρόβλημα όμως παραμένει...
  

Πάγια θέση μας είναι ότι , παρόλα αυτά, πρέπει να προτείνουμε, να διεκδικήσουμε δυναμικά και να υλοποιήσουμε όσο πιο πολλά προγράμματα αποκαταστασιακά και στεγαστικά μπορούμε , αποσπώντας τις ανάλογες  κοινοτικές χρηματοδοτήσεις  , προσλήψεις κλπ. , χωρίς καμία έκπτωση στην ποιότητα και με διασφάλιση της παραμονής θέσεων-κλινών και εργαζομένων που θα προσληφθούν στο Δημόσιο.
  

"ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΑ ΟΠΛΑ"Αντίθετο Ρεύμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου